Słonecznik to kwiat kochający słońce, potrafi nastawiać się w kierunku słońca. Takie zjawisko nazywa się fototropizmem dodatnim.
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus), jednoroczna roślina z rodziny złożonych pochodząca z Meksyku. Uprawiana jest w wielu krajach dla jadalnych nasion, w których jest około 40% tłuszczu, zawierającego aż 88% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych-NNKT (62% kwasu linolowego i 26% kwasu oleinowego). Kwasy te odgrywają bardzo ważną rolę hormonów tkankowych o wielorakim działaniu. Pestki posiadają witaminy A,B 3, D i E. oraz związki mineralne, takie jak cynk, wapń, magnez, potas i żelazo.
Jedzmy zatem pestki słonecznika, bo w nich mamy nie tylko potrzebne witaminy i minerały, ale także całe wspomnienie minionego lata.
Można sobie przy tych słonecznikach lato powspominać !
Wyglądają jak super ciasteczka , takie mniam, mniam:)
Dzięki za info. Czego to człowiek nie wymyśli, żeby zwiększyć produkcję nasion 😉
To są słoneczniki nasienne z Ameryki Południowej, wypukłe aby więcej nasion mogły wydać. Zdjęcia z Ogrodu Botanicznego we Frankfurcie.
Nietypowy ten słonecznik. Zamiast płaskiego kręgu z pestkami jest wypukły jak babeczka 🙂